עבור נשים רבות משמעותה של לידה היא התחלה חדשה המלווה בהתרגשות מהרך שהצטרף למשפחה אולם מה קורה כאשר האם לתינוק חדש חשה רגשות אחרים אשר רחוקים כמרחק שנות אור מאושר ושמחה?
בחברה המודרנית תינוק חדש שמצטרף למשפחה מביא אתו אור ושמחה וכל תחושה אחרת שפוקדת את האם היא בגדר טאבו. למרות הפתיחות והקדמה, עדיין נשים רבות מהססות לדווח על כל רגש חריג שהן חשות עם הגעתו של תינוק חדש, אם אינו מוגדר כלגיטימי על ידי החברה, למרות שרגשות אלו הרבה יותר נפוצים ממה שרוב הנשים מוכנות להודות. אם גם אתן לא מתחברות לתינוק או לא חשות אליו פרץ אהבה אימהית, תדעו שיש לתופעה גושפנקה רפואית - קוראים לכך דיכאון לאחר לידה.
במהלך ההיריון ולאחר תקופת הלידה מערכת ההורמונים של האישה נמצאת בשיאה וישנן נשים אשר רגישות להשפעתם של ההורמונים. לעיתים נשים אשר לא התאהבו בתינוקם מהמבט הראשון, מתחילות להרגיש אליו אהבה לאחר כמה ימים ולפעמים, אותה אהבה מבוששת לבוא. כאם אשר לא חשה דבר לתינוקה, אפשר להבין את תחושת התסכול והאכזבה ואם נוסיף לכך את העובדה כי ההורמונים שוצפים וקוצפים, הרי שזה מתכון לדיכאון אשר יכול ללוות את האישה לתקופה ארוכה. יחד עם זאת, על אף שישנם כאלו שמקטלגים רגשות אלו כדבר נורא, בפועל הם לגיטימיים ונחשבים לתופעה די שכיחה.
ראשית כל יש לזכור שדיכאון לאחר לידה הוא ככל דיכאון והתסמינים של דיכאון באופן כללי מתייחסים גם לדיכאון לאחר לידה בפרט. יחד עם זאת, דיכאון לאחר לידה יאובחן ככזה רק אם התסמינים מופיעים בפרק הזמן של 4 שבועות לאחר הלידה ובמידה ולא היו קיימים לפניה, לפחות לא בצורתם המוגברת.
בין התסמינים הנפוצים לתופעה - עצבות כללית, חוסר הנאה, חוסר עניין, חוסר מוטיבציה לביצוע פעילות יומיומית, ועוד תסמינים אשר יכולים להשפיע על היכולת לטפל ברך הנולד. רבות האימהות שחוות דיכאון אשר כן מטפלות בצרכים הבסיסיים של התינוק, אולם לא שואבות מכך הנאה, לא יוצרות עמו קשר רגשי, שלא לדבר על קשר אישי בדוגמת קשר עין, מה גם שלרוב אימהות אלו מבצעות את תפקידיהן ההוריים באופן טכני ללא מעורבות רגשית מבחינתן. תסמין נוסף של התופעה הוא הרצון לישון ברוב שעות היממה, תחושה של חוסר תיאבון או להיפך, התקפי זלילה ובגדול - נשים אלו לרוב מרגישות תחושה של חוסר טעם לחיים המלווה במחשבות אובדניות ולעיתים אף ברצון לפגוע בתינוק.
ישנם מחקרים המוכיחים כי דיכאון לאחר לידה הוא גנטי ועובר בתורשה במשפחה, כמו כן מחקרים אחרים מצביעים על כך שהסיבה לדיכאון יכולה להיווצר מתזונה לקויה או מרגישות הורמונלית קיצונית מגדר הרגיל. חשוב שאם קיימת תחושה של עייפות, תשישות, עצבות בלתי נשלטת או חוסר חשק באופן כללי, לדווח עליה לרופא המטפל או לאחיות טיפת החלב שמבצעות את המעקב אחר ההיריון על מנת שיוכלו לספק מענה בטרם עת.