מרגע צאתו אל אוויר העולם ועד הגיעו לגיל חצי שנה, ישנם רגעי מפתח מרגשים בהתפתחותו המהירה של התינוק. הורים רבים נרגשים בעת החיוך החברתי הראשון של תינוקם או את הפעם הראשונה שהוא למד להתהפך מהגב לבטן (ישנם כאלה שהצליחו אפילו להתהפך מהבטן לגב). אט אט התינוק מגלה יותר עניין בעולם הסובב אותו, ופעמים רבות תמצאו את תינוקכם צופה בעניין רב במאכלים שסובבים אותו במהלך ארוחות משפחתיות. כעת, שלב משמעותי נוסף עומד לצאת לדרך, המעבר למאכלים מוצקים או "משלימים". אז מתי אפשר לתת לתינוקות "טעימות" ראשונות? ואיך לשלב בצורה נכונה מזונות מוצקים בתפריט? על כל זה ועוד במאמר הבא.
ראשית חשוב לזכור שכל תינוק מתפתח בקצב שונה וההמלצות בדרך כלל מכוונות לממוצע מסוים שלא בטוח שתינוקכם נכלל בו. משרד הבריאות ממליץ להתחיל את המעבר מהנקה או תמ"ל (תחליף חלב) למאכלים מוצקים בסביבות גיל 4-6 חודשים. ישנם תינוקות שכבר בגיל 4 חודשים יגלו עניין במאכלים שונים, ולעיתים יהיה אפשר להתחיל טעימות כבר מגיל זה. בכל אופן, ההמלצה הרווחת היא להתחיל את המעבר למזונות משלימים, בתנאי שהתינוק מראה את סימני המוכנות למעבר לשלב זה, פכי שנקבעו על ידי משרד הבריאות, ובעזרת טעימות קטנות בגילאי 4-6 חודשים. בכל שלב שבו נראה לכם שתינוקכם אינו מוכן לטעימות בגיל 6 חודשים, תוכלו להתייעץ עם אחות טיפת חלב או אנשי מקצוע אחרים.
שלב הטעימות נעשה בהדרגה והוא אינו מחליף את הארוחות הרגילות של התינוק. כלומר עליכם להמשיך בתזונה הרגילה הכוללת הנקה או תמ"ל. מומלץ לתת לתינוק לטעום מעט כאשר הוא שבע. ישנם כאלה שממליצים להתחיל עם ירקות ופירות, כאשר הדעות חלקות לגבי עם מה להתחיל קודם. חלק יאמרו שלא מומלץ להתחיל עם פירות משום שהם מתוקים, ולאחר מכן התינוק לא ירצה לטעום ירקות. הדעה הנגדית היא שחלב אם או תמ"ל מתוקים מעט ולכן המתיקות של הפירות תהווה טעם מוכר לתינוק. את הפרי או הירק יש לטחון ולתת את הטעימות במנות קטנות, כפית אחת או שתי כפיות, ולא יותר משתי טעימות ביום. כדי להתכונן לשלב הטעימות הצטיידו בבלנדר או מעבד מזון, ומומלץ גם לרכוש צלחת קטנה לתינוק, כפית להאכלה וסינר האכלה לחוויה כיפית עבורכם ועבור התינוק. במשך הזמן ניתן לשלב מזונות נוספים כגון, בקר, עוף, דגים, קטניות וביצים.
החל מגיל 6 חודשים, בדרך כלל, יש לשלב את המזונות המשלימים בתפריט של התינוק, ומומלץ לשלב מזונות משלימים במהלך שתי ארוחות ביום. זאת משום שחלב אם או תמ"ל כבר לא מספקים לו את כל צורכו. את המאכלים המשלימים תשלבו בהדרגה ובהתאם לקצב של תינוקכם. אל תדאגו, התינוק שלכם בהחלט יודע לסמן מתי הוא שבע ע"י הרחקת הכפית או הצלחת, סגירת פיו או בכי, בכל אופן אתם תדעו מתי הזמן להפסיק. זכרו שבגיל 6 חודשים התינוק שלכם מפתח את טעמו האישי והעדפותיו, נסו להעניק לו מגוון טעמים ואפשרויות כדי שלא יתרגל למאכלים מצומצמים. עם הזמן, כאשר התינוק מוכן, תוכלו להגיש לתינוק את האוכל במרקמים נוספים ובחתיכות קטנות על מנת שילמד ללעוס ולהשתמש בשיניו.
מלבד טעמו האישי של התינוק, במהלך תקופה זו מתקבעים גם הרגלי האכילה שלו. השתדלו לעזור לו לסגל לעצמו הרגלים בריאים, ותוכלו לעשות זאת בעזרת שגרת האכלה קבועה – שעות קבועות, מקום קבוע, כיסא תינוק משלו עליו יישב תוך כדי הארוחה של שאר המשפחה, וכדומה. טיפ חשוב לסיום, תנו לתינוק לשחק עם האוכל ולהתלכלך! את האמרה "לא משחקים עם אוכל" תשמרו לגילאים מתקדמים יותר. הסיבה לכך היא שהתינוק מגלה עולם שלם ומופלא של ריחות, טעמים ומרקמים חדשים. תנו לו להרגיש את האוכל והמרקם, לאכול בדרך שלו ולחוות את האוכל באמצעות כל החושים.