חדשות ועדכונים

הירשמו לניוזלטר שלנו

פיזיולוגיה של שינה אצל תינוקות

פיזיולוגיה של שינה אצל תינוקות

בני אדם מבלים כשליש מחייהם בשינה, עם זאת מספר שעות השינה משתנה בהתאם לגיל ועל פי פרמטרים שונים. אצל תינוקות יש להקפיד על שעות השינה הנחוצות, בשנה הראשונה לחייו של הפעוט התינוק זקוק לשינה למשך כשני שליש מהיממה, אחרת התינוק עלול לסבול מחוסר שקט ומתסמינים פיזיולוגיים נוספים העלולים להשפיע גם על חייו כבוגר.

מחקרים רבים שנערכו בנושא התפתחות ילדים גילו כי קיים קשר ישיר בין איכות וכמות שעות השינה בילדות לבין בעיות התפתחות, התנהגות, קשב וריכוז וקשיי למידה של הילד. לכן, חשוב להקפיד בהתאם לגיל התינוק וצרכיו הפיזיולוגיים על שעות השינה המומלצות, חסך בשעות השינה עשוי לגרום לילד להיות רגיש ופגיע יותר למחלות שונות.

מחזורי השינה אצל תינוקות

מחזור שינה של תינוקות מורכב מחמישה שלבים שונים:

  • שלב ראשון - שלב המעבר מערנות של התינוק לשינה, שלב זה נמשך לרוב כחמש דקות ומאופיין בתנועת עיניים אטית אצל התינוק ומתחושת שלווה ורגיעה. כדי להקל על התינוק להירדם חשוב לספק עבורו סביבה רגועה ונעימה, שקט בבית, בגדים נוחים ושמיכה וסדינים נושמים ובאיכות גבוהה.
  • שלב שני - בשלב זה התינוק רגוע ונכנס למצב של שינה שטחית, לכן כל רעש או גירוי עלול להעיר אותו, ומומלץ להקפיד על שקט ואווירה כמו בלילה.
  • שלב שלישי - התינוק ישן עמוק ולא יתעורר בקלות מגירויים חיצוניים שונים, בשלב זה המוח עוסק בפעילויות אחרות משלב הערות ולמעשה מארגן את המידע שנקלט על ידי התינוק בזמן ערנות.
  • שלב רביעי - שלב של שינה עמוקה ורפויה, הנשימה של התינוק סדירה וכבדה, ואיברי הגוף רפויים, לכן אם נושאים את התינוק על הידיים ניתן לחוש כאילו משקלו גבר.
  • שלב חמישי - שנת החלום (REM), בשלב זה תנועת הגוף פוסקת, ניתן לראות תנועת עיניים מהירה אצל התינוק ונשימתו אינה סדירה. שלב שנת החלום הנו קריטי להתפתחות תקינה של התינוק מאחר והמוח ומערכת העצבים בגוף התינוק זקוקה להתאוששות ולרגיעה.

שינה במהלך היום

הורים רבים חוששים כי תינוק הישן שעות ארוכות במהלך היום עלול לא לישון בלילה, וטעות בידם. בחודש הראשון לחייו של התינוק הפעוט ישן יותר שעות במהלך היום, ולמעשה עד גיל שלושה חודשים עדיין לא קיימת הפרדה אצל הפעוט בין יום ולילה מאחר והשעון הביולוגי טרם הגיע לבשלות.

הורמון המלטונין המופרש במוח אחראי על ניהול השעון הביולוגי, ההורמון מופרש בעיקר בשעות הערב אך רק בגיל חודשיים שלושה השעון הביולוגי מתחיל לתפקד ביעילות, או אז התינוק עושה הפרדה בין לילה ליום, מתחיל לישון יותר שעות בלילה, ועל הוריו להקפיד על מניעת חשיפתו לגירויים רבים לפני השינה כדי להקל עליו, ומומלץ לשמור על סביבה רגועה ושלווה לפני שהוא נרדם כדי להקל עליו להירדם.

בגיל 6 חודשים רוב התינוקות יסתפקו בתנומת בוקר וצהריים, במידה ומגלים קשיי שינה אצל התינוק חשוב לפנות לגורם מקצועי כמו יועצת שינה של תינוקות כדי לסייע לו ולמעשה גם להוריו.

  • aden & anais
  • Lucky
  • Zhaos
  • Proby
loading